Chrapkáč poľný

Napísal(a)  štvrtok, 12 február 2015 00:00

Chrapkáč poľný (Crex crex)

Druh rozšírený v Európe a v Ázii, v Európe bol zaznamenaný pokles, v západnej časti v druhej polovici 20.storočia bol druh kriticky ohrozený. V posledných desaťročiach má druh stabilný populačný trend. Chrapkáč je sťahovavý, prilieta najmä v máji. Typické pre druh je striedanie teritórii, najmä u samcov. Takýmto spôsobom môžu niektoré jedince prekonať značné vzdialenosti (niekoľko desiatok až stoviek kilometrov). Odlet je nenápadný, prebieha v septembri a októbri.

Na Slovensku hniezdi na vlhkých lúkach a pasienkoch, jeho populácia relatívne stabilná, odhaduje sa na 1400 – 1700 párov. Hypsometricky vystupuje ako hniezdič do nadmorskej výšky približne 1000 m n. m. Ale volajúce samce boli zaznamenané aj vyššie. Z nárokov druhu na hniezdenie je zrejmý pokles početnosti v nížinách, ktoré v priebehu 20. storočia prešli intenzívnymi zmenami.

Celosvetovo nepatrí medzi ohrozené druhy, napriek tomu je potrebné neustále zabezpečovať jeho ochranu vo významných lokalitách výskytu. Druh je ohrozený stratou biotopov v dôsledku ich umelej premeny na ornú pôdu, alebo prirodzenej premeny zanechaním pasienkov a ich následnej premeny na les. Významným faktorom znižujúcim ich početnosť je mortalita jedincov počas kosby. Zníženie uvedeného rizika spočíva v úprave spôsobu kosby (namiesto od kraja do stredu kosiť od stredu ku krajom) a posunutie termínu kosby.

Roman Slobodník

odborný pracovník

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.

Galéria obrázkov

         
 

logo Life

logo Life energia logo Natura2000  
 

LIFE 13 NAT/SK001272 Energia v krajine - elektrické vedenia a ochrana prioritných druhov vtákov v územiach Natura 2000

           

VSD INNOGY logo

logo ZSD a.s.

logo RPS

logo Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie v Košiciach

MZPSR logo sk

logo Štátna ochrana prírody SR