Oznam SK

 

Projekt LIFE Energia sa realizoval v trinástich chránených vtáčích územiach, v období 1.9.2014 – 31.12.2019 a bol zameraný na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov. Projektové stránky sú v súčasnosti aktualizované len na príležitostnej báze.

Podpora kolónie sysľa pasienkového v CHVÚ Slovenský kras

Napísal(a)  pondelok, 15 jún 2015 12:29

Syseľ pasienkový sa medzi ľuďmi teší veľkej obľube a v prírode je veľmi prospešný tvor. Žije v kolóniách, rád panáčkuje a sleduje okolie a v prípade nebezpečenstva sa ozýva prenikavým hvízdaním. V minulosti ho poľnohospodári pokladali za škodcu a jeho kolónie pozostávali z niekoľko tisíc jedincov, dnes si ho sami farmári opätovne vypúšťajú na svoje pasienky. Syseľ je už žiaľ v našej prírode (ale aj v ostatných krajinách EÚ) veľkou vzácnosťou. Preto sa mu dostalo legislatívnej ochrany na národnej úrovni aj na úrovni EU. Je významným zdrojom potravy pre množstvo druhov živočíchov, medzi ktoré patria predovšetkým orol kráľovský a sokol rároh.

Vyskytuje sa v lokalitách, ktoré sú pravidelne kosené (i na letiskách), alebo spásané, napr. somármi. Fotografie sú z lokality na Muráni, kde sa podarilo populáciu sysľa stabilizovať natoľko, že slúži ako tzv. zdrojová lokalita – teda že sa časť sysľov môže premiestniť na iné sysľoviská s cieľom posilniť populáciu. Pravidelne kosené alebo spásané lúky voláme i manažované a tak môžeme s trochou nadsázky nazvať tieto krásne somáre manažérmi :)

Martina Badidová

PR manažér projektu

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.