Oznam SK

 

Projekt LIFE Energia sa realizoval v trinástich chránených vtáčích územiach, v období 1.9.2014 – 31.12.2019 a bol zameraný na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov. Projektové stránky sú v súčasnosti aktualizované len na príležitostnej báze.

Life Energia - Vtáčia Akadémia

Zobrazenie položiek podľa značky: Vtáčia Akadémia

22. máj je Medzinárodným dňom biologickej rozmanitosti, teda rôznorodosti životných foriem a druhov. Jedným z účinných nástrojov na predchádzanie zániku významných území a zachovanie druhov je sieť Natura 2000. Jej súčasťou sú okrem iných lokalít aj takzvané Chránené vtáčie územia (CHVÚ), vyhlásené za účelom ochrany kritériových druhov vtákov, ohrozených na európskej úrovni.

Zverejnené v Aktuality
Označené v
štvrtok, 16 máj 2019 08:55

Ľudský odpad ohrozuje vtáctvo

Čo môžeme urobiť okrem toho, že sa podchvíľou pozastavíme a zhrozíme nad statusom na sociálnej sieti, videom, fotkou v novinách?

 

Zverejnené v Aktuality
Označené v

Aj keď sa nám zdá, že počas mrazov príroda spí, nie je to celkom pravda. Práve v zime sa slovenská krajina stáva domovom „exotických“ druhov, ktoré v inom období roka neuvidíme. Prilietajú zo severnejších častí Európy za potravou, ktorej u nás nájdu viac, než vo svojej domovine. Prvé prílety zimných návštevníkov registrujeme už od konca septembra, počet druhov i jedincov postupne rastie.

Zverejnené v Aktuality
Označené v
štvrtok, 27 december 2018 15:53

Zásady správneho prikrmovania v zime

Vonkajšie teploty klesajú s postupujúcou zimou stále nižšie. Ľudia sa môžu obliecť, no vtáctvo potrebuje dostatok energetických zásob. Čím dlhšie mrazivé dni trvajú a čím väčšia časť krajiny je skrytá pod snehom, tým dôležitejšie je pomáhať operencom doplnkovou potravou. Prečo? Kedy začať a kedy skončiť? Aké je vhodné kŕmidlo a kam ho dať? Čím kŕmiť a čím určite nie? Odborníci z Ochrany dravcov na Slovensku pripravili jednoduché pravidlá, ich rešpektovaním bude naša pomoc účinná.

Zverejnené v Aktuality
Označené v
piatok, 11 január 2019 12:31

Rok 2018 pohľadom ornitológov

Tlačová správa
Aj rok 2018 priniesol viaceré zaujímavosti vo vtáčej ríši - vzácne pozorovania, i úspešné hniezdenia kriticky ohrozených druhov. Až 82 vtákov zahynulo v dôsledku konzumácie otrávenej návnady. Koncom roka pribudol do policajného zboru aj špeciálne vyškolený pes - fenka Rita Ora, ktorá bude pomáhať pri odhaľovaní environmentálnej kriminality. Na rizikových úsekoch elektrických vedení chráni vtáky pred nárazom minimálne 10 000 odkloňovacích prvkov.

Zverejnené v Aktuality
Označené v

Jednou z príčin nárazov vtáctva do prekážok v krajine je aj ich vyčerpanie. To môže byť spôsobené aj nedostatkom tekutín. Preto je vhodné, ak operencom pomôžeme a sprístupníme im zdroj vody na pitie a osvieženie.

Zverejnené v Aktuality
Označené v

V skupine mimoriadne zaujímavých vtákov - maratónskych migrantov, ktorých poznáme aj ako bahniaky, práve prebieha celosvetová katastrofa. Počty niektorých druhov klesajú tak rýchlo, že sa mnohí biológovia obávajú hroziacej vlny ich vyhubenia na celej planéte.

Autori: John W. Fitzpatrick a Nathan R. Senner
Dr. Fitzpatrick je riaditeľom Cornell Laboratory of Ornithology. Dr. Senner je vedec, ktorý študuje sťahovavé bahniaky.

Zverejnené v Aktuality
Označené v

Vtáky pravdepodobne ovládajú kvantovú mechaniku lepšie, než väčšina ľudí – majú to totiž vrodené.Vedci prepokladajú, že v očiach vtákov sa nachádzajú proteíny, ktoré im pravdepodobne umožňujú doslova vidieť magnetické pole Zeme. Napomáhajú im tak pri navigácii počas dlhých ciest po celej zemeguli, ako keby mali k dispozícii vlastný priehľadový displej. Dva vedecké tímy si myslia, že sa im podarilo identifikovať kľúč k tomuto procesu v podobe svetlocitlivého proteínu. Jeho fungovanie možno vysvetliť pomocou jednej zo základných veličín kvantovej mechaniky – vlastného momentu hybnosti elektrónov, nazývanom tiež „spin“.

Zverejnené v Aktuality
Označené v

Vtáky (respektíve mnohé z nich) majú schopnosť vidieť UV (ultrafialové) žiarenie, ktoré my, ľudia, vidieť nedokážeme.

Zverejnené v Aktuality
Označené v

#VtaciaAkademia

Začiatky krúžkovania vtáctva siahajú ešte do 18. storočia, prvé označené vtáky boli lastovičky – ornitológovia sa pomocou nite snažili dokázať, že sa sťahujú na juh. Základy systematického krúžkovania boli položené pred sto rokmi, kedy Hans Christian Cornelius Mortensen začal s označovaním škorcov, ktoré u neho hniezdili v búdkach. Chcel si overiť, či sa škorce vracajú naspäť do jeho búdok.

 

Zverejnené v Aktuality
Označené v
Strana 1 z 2