Sokol červenonohý

Napísal(a)  štvrtok, 12 február 2015 01:00

Sokol červenonohý (Falco vespertinus)

Predovšetkým vplyvom ľudských aktivít je druh na území Slovenska na pokraji vyhynutia. Od roku 1990 je jeho populácia systematicky monitorovaná. V roku 2014 boli zaznamenané 3 hniezdiace páry. Druh hniezdil iba v nížinách západného a východného Slovenska a okolitých vrchovín. Celková početnosť hniezdiacej populácie bola v rokoch 1995 – 2000 približne 50-70 párov na západe a 10-20 párov na východe. Sokol červenonohý je výrazne závislý na hniezdach krkavcovitých vtákov a ich kolónií, nakoľko si nestavia vlastné hniezda. Mnohé z nich ale boli zničené alebo opustené, nakoľko došlo k presunu havranov z polí do bezprostrednej blízkosti miest. Typickým hniezdnym biotopom sokola je otvorená poľnohospodárska krajina. Zásadným spôsobom je ovplyvnená aj potravná ponuka, pretože v dôsledku poklesu celkovej biodiverzity, spôsobeného chemizáciou a intenzifikáciou poľnohospodárstva, ubúdajú aj kľúčové druhy koristi, hlavne rozmanité druhy hmyzu. Ohrozenie druhu je natoľko závažné, že bez záchranných opatrení by nastalo jeho vyhynutie v období pár rokov. Od roku 2012 preto realizuje organizácia Ochrana dravcov na Slovensku, spolu s maďarskými organizáciami a Štátnou ochranou prírody SR projekt, ktorý chce pomôcť prostredníctvom rôznych opatrení vrátiť tohto nádherného dravca do slovenskej prírody. O projekte sa dočítate na: www.falcoproject.eu. 

Lucia Deutschová

manažérka projektu

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.