Oznam EN

 

Project LIFE Energy as implemented in thirteen SPAs (Special Protection Areas) in the period of 1st September 2014 - 31st December 2019 and was aimed at protecting the ten priority bird species. Project pages are currently updated only on an occasional basis.

Mapovanie nadzemného el. vedenia nie je prechádzka ružovou záhradou...

Written by  Marek Szabo Wednesday, 01 April 2015 19:26

Možno to laická verejnosť berie ako prechádzku po poli, kvázi nenáročnú prácu spojenú s pobytom v prírode a agrorekreáciou. No ja vás veľmi rýchlo vyvediem z omylu.

Celý projekt je postavený na základe určitej systémovej spolupráce medzi mapovateľmi – RPS – ZSE - VSE. V tomto prípade ide o medziľudské vzťahy, ktoré sú najdôležitejšie pri riešení čiastkových problémov, ktoré sa môžu vyskytnúť a ktoré sa reálne aj vyskytujú. Tieto medziľudské vzťahy by mali hlavne fungovať medzi mapovateľmi a majiteľmi pozemkov.

Marek Szabo1 Ja som sa stretol s rôznymi ľuďmi. Niektorí vás pohostia, hlavne na farmách, kde už veľakrát o nás mapovateľov počuli. A povedzte, komu by nepadlo vhod po 10 kmapovania kozie mlieko, alebo syr na povzbudenie do ďalšieho dňa? Na týchto farmách, ,,rančoch,, si ľudia uvedomujú náročnosť mapovania a aj z toho mála čo majú, vám radi poskytnú v tú chvíľu čo potrebujete. Úsmev, radosť, pochopenie a pohostenie.

Marek Szabo2 Aj Polícia bola ústretová voči mne. Sedím vám pri stĺpe, akurát si dávam svačinu a policajné majáky na mňa. V tu chvíľu som si myslel, že som skončil. Ich reakcia bola štandardná. Spýtali sa ma, čo tu robím? Dúfali, hádam nejdem liezť na stĺp nebodaj nie som samovrah. No hneď ako sa dozvedeli kto som, čo som, a čo tu robím, už im bolo jasne koľká bije. Predstavte si, že aj tí dvaja páni v ,,zelenom,, vedeli o projekte. Týchto situácií s políciou je neúrekom. Stretlo sa s nimi viac ľudí.

Marek Szabo3 Ale najväčšia pikoška čo sa mi prihodila bola za 100 bodov. Predstavte si, že mapujete a dostanete sa k plotu kde sú 3 psi. Prv som sa modlil aby v plote nebola diera, no opak bol pravdou. Psi na mňa vyleteli, rozostúpili sa na ceste ako vojaci a nechceli ma pustiť ďalej. Vtedy som premýšľal a nebolo mi všetko jedno. Nepomáhalo ani ustupovanie ani kričanie. V tom sa ako z neba pristavilo ku mne auto a vodič sa ma spýtal, čo tu laškujem. :D Keď som mu všetko vysvetlil, aj tento vodič vedel o čo sa jedná a povedal mi aby som nastúpil, a vzal ma ku hlavnej ceste.

Marek Szabo4 Počas mapovania sa každý z mapovateľov stretol s rôznymi kuriozitami, ktoré stoja za to ich zverejniť a priblížiť všetkým čo je našou náplňou a s čím sa stretávame počas mapovania.

Foto: Szabo, 2015

More in this category:
« Srňačinka Dropie »

partners