Oznam SK

 

Projekt LIFE Energia sa realizoval v trinástich chránených vtáčích územiach, v období 1.9.2014 – 31.12.2019 a bol zameraný na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov. Projektové stránky sú v súčasnosti aktualizované len na príležitostnej báze.

Mapovanie elektrických vedení

Napísal(a)  piatok, 05 jún 2015 12:41

Najvýznamnejšou aktivitou projektu na ochranu vtáctva pred nárazmi do elektrických vedení je monitoring (mapovanie) elektrických vedení, ktorý pozostáva z dvoch kľúčových etáp. Prvá etapa prebiehala od januára 2015 do marca 2015, počas nej sa identifikovali potenciálne rizikové úseky elektrických vedení. V uvedenom období sa do monitoringu zapojilo viac ako 50 mapovateľov. Preskúmaných bolo vyše 8 tisíc kilometrov 22 kV a 110 kV vedení na juhozápadnom a juhovýchodnom Slovensku. Následne sa v apríli 2015 začala druhá etapa monitoringu, ktorá potrvá do februára 2016, kedy sa budú rizikové úseky overovať – t.j. zisťovať, či sú skutočne rizikové z pohľadu ochrany vtáctva.

Tieto úseky budú potom ekologizované prostredníctvom inštalácie zviditeľňovacích prvkov – tzv. odkloňovačov letu vtákov. Dôležité je, že vďaka monitoringu budú identifikované skutočne rizikové vedenia, takže cielený, systematický monitoring zabezpečí efektívne využitie finančných prostriedkov na ekologizáciu a ochranu vtáctva. Prostriedky na ekologizáciu vedení poskytnú energetické spoločnosti ako finančný vklad za účelom spolufinancovania projektu.

Zábery sú z mapovania, ktoré prebiehalo pri Veľkom Mederi, zúčastnila sa ho i Dorka Nvotová, ktorá s nami natáča film o aktivitách projektu.

Martina Badidová

PR manažér projektu

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.