Oznam SK

 

Projekt LIFE Energia sa realizoval v trinástich chránených vtáčích územiach, v období 1.9.2014 – 31.12.2019 a bol zameraný na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov. Projektové stránky sú v súčasnosti aktualizované len na príležitostnej báze.

Inštalácia ekochráničiek

Napísal(a)  utorok, 28 apríl 2015 14:06

V utorok, 28. apríla, neďaleko Elektrickej stanice Lemešany, realizovala spoločnosť Východoslovenská distribučná, a.s., v spolupráci s mimovládnou organizáciou Ochrana dravcov na Slovensku, ukážku inštalácie prvkov na ochranu vtáctva na vzdušné vedenia vysokého napätia. Na konštrukcie podperných bodov boli umiestnené tzv. klobúkové chráničky a ekochráničky , ktoré umožňujú vtákom na podperný bod bezpečne dosadnúť. Okrem toho, za účelom zlepšenia viditeľnosti vedení, boli inštalované tzv. odkloňovače letu (alebo tiež zviditeľňovacie prvky), ktoré chránia vtáky pred nárazmi.
Konzoly na podperných bodoch elektrických vzdušných vedení predstavujú pre vtáctvo v otvorenej krajine veľmi atraktívne miesto, využívajú ich na dosadanie namiesto stromov. Vtáctvo býva usmrtené, resp. zranené buď v dôsledku zásahu elektrickým prúdom po dosadnutí na konštrukciu elektrického stĺpu, alebo po náraze do vedenia počas letu. Obeťami sa často stávajú aj také vzácne druhy, akými sú orol kráľovský, sokol rároh, drop veľký, kaňa sivá, kormorán malý a mnohé ďalšie. V kontexte ďalších negatívnych faktorov, ktoré na vtáctvo vplývajú, sú zásahy elektrickým prúdom a nárazy do vedení veľmi významné. Slovensko je však vynikajúcim príkladom zodpovedného prístupu energetických spoločností, ktoré spolupracujú na ochrane vtáctva a dlhodobo realizujú aktivity na ochranu pred negatívnymi vplyvmi svojich zariadení.

Martina Badidová

PR manažér projektu

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.