Oznam SK

 

Projekt LIFE Energia sa realizoval v trinástich chránených vtáčích územiach, v období 1.9.2014 – 31.12.2019 a bol zameraný na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov. Projektové stránky sú v súčasnosti aktualizované len na príležitostnej báze.

Nečakane veľa druhov prekvapilo účastníkov exkurzie

Napísal(a)  štvrtok, 18 máj 2017 09:26

 

Aj tento rok patril druhý májový víkend už tradičnej exkurzii pre verejnosť. Nádielka pozorovaných druhov bola obzvlášť bohatá. Akcia sa konala 13. mája pri príležitosti Medzinárodného dňa sťahovavého vtáctva a tentokrát i 25. výročia finančného programu Európskej Komisie LIFE. 

 

FOTO 1

V úvode zaznela informácia o fenoméne migrácie, aktuálnych zisteniach či úskaliach, ktorým musia vtáky počas svojho putovania čeliť.

Foto: Marek Brinzík

FOTO 2

K dispozícii boli ďalekohľady do ruky aj na statívoch, vďaka ktorým sme videli všetko zblízka.

Foto: Marek Brinzík

FOTO 3

Pozorovanie vtáctva zaujalo aj okoloidúcu exkurziu Turistickej informačnej kancelárie z Devínskej Novej Vsi, na určitý čas sa skupiny spojili. Neskôr sa k nám pridali aj dvaja náhodní okoloidúci. Naši traja sprievodcovia boli teda plne vyťažení :-)

Foto: Marek Brinzík

FOTO 4

Videli sme veľa a ľudia boli nadšení, viacerí intenzívne fotili. Úspechom boli najmä včeláriky, ktoré už obsadzujú hniezda v pieskovej stene. Lietali priamo nad našimi hlavami.

Foto: Viktor Prachár

FOTO 5 Vojto

Priamo pred našimi očami lovili včeláre. Ukázali sa i orliaky morské, haje červené aj haje tmavé, kaňa močiarna, bocian biely aj čierny.

Foto (ilustračná): Vojto Szὔcs

FOTO 6

Spestrením exkurzie bola rodinka krkavcov v lome.

Foto (ilustračná): Ervín Hrtan

FOTO 7 Jozo

Pod bralom v Devíne zaujali poštolky, ktoré si ľudia do sýtosti vyobzerali.

Foto (ilustračná): Jozef Chavko

FOTO 8

Ľudia boli príjemne prekvapení a nadšení množstvom druhov, ktoré sme videli. Podľa ich slov by väčšinu bez nášho upozornenia vôbec nezbadali. Viaceré druhy, ktoré ste mali možnosť vidieť, chráni aj projekt LIFE Energia, v ktorom inštalujeme na drôty elektrických vedení špeciálne prvky za účelom zvýšenia viditeľnosti pre vtáky.


Foto (ilustračná): Ervín Hrtan

Lucia Deutschová

manažérka projektu

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.