Oznam EN

 

Project LIFE Energy as implemented in thirteen SPAs (Special Protection Areas) in the period of 1st September 2014 - 31st December 2019 and was aimed at protecting the ten priority bird species. Project pages are currently updated only on an occasional basis.

Kompletné výsledky projektu 2014 - 2019

Napísal(a)  streda, 15 apríl 2020 02:38

V tomto texte nájdete zhrnutie výsledkov, dosiahnutých počas celého projektu (od 1. septembra 2014 až do 31. decembra 2019)

Ochrana vtáctva pred nárazmi do elektrických vedení
Kým sa začal realizovať projekt LIFE Energia, najviac pozornosti a systematického prístupu sa na Slovensku venovalo problému zásahov vtáctva elektrickým prúdom. V roku 2010 boli aj nárazy vtáctva do nadzemných elektrických vedení identifikované ako faktor so zásadným negatívnym vplyvom na oveľa viac vtáčích druhov, ako sa dovtedy predpokladalo. Tento fakt sa v rámci projektu potvrdil, dokonca bol preukázaný ešte významnejší dopad na cieľové, ale aj iné druhy, než sa predpokladalo.

Práve z toho dôvodu bol najväčší dôraz a najväčšia časť projektu venovaná aktivitám zameraným na identifikáciu najrizikovejších úsekov a optimálnych riešení pre prevenciu nárazov (aktivity A1, C1 a D1).

V úvodnej fáze projektu sme vytvorili metodickú príručku na identifikáciu oblastí potenciálne rizikových z hľadiska nárazov vtáctva. Vychádzala z biotických a abiotických faktorov, tiež z údajov o výskyte rôznych druhov vtáctva (aktivita A1). Rovnako bola v rámci tejto aktivity pripravená príručka pre realizáciu terénneho prieskumu a prezentovaná 81 účastníkom špeciálnych školení.

Úseky, ktoré boli v zmysle metodiky a terénneho monitoringu vyhodnotené ako najrizikovejšie pre vtáctvo, boli okamžite zviditeľnené, a to pomocou inštalácie špeciálnych prvkov. Partnerské energetické spoločnosti projektu (VSD a ZSD) a jedna externe spolupracujúca organizácia (SSD), umiestnili na 82 km top rizikových úsekov spolu 8755 takzvaných odkloňovačov letu vtáctva. Environmentálne posúdenie odkloňovačov letu z  pohľadu podmienok ochrany voľne žijúcich vtákov pred nárazom do elektrických vedení na základe skúseností a výsledkov projektu LIFE Energia, na stiahnutie TU.

Počet úhynov pod takto ošetrenými vedeniami klesol až o 94 %, v porovnaní so situáciou pred inštaláciou. Pred nárazom je ročne chránených minimálne 200 jedincov cieľových druhov projektu. 30 jedincov cieľových druhov je okrem toho chránených ročne pred zásahom elektrickým prúdom, vďaka opatreniam, ktoré boli tiež prijaté na základe zistení projektu. Spolu je vďaka projektu pred nárazom chránených minimálne 700 vtákov každý rok. Ak zohľadníme zákonom danú spoločenskú hodnotu, môžeme povedať, že naše opatrenia predchádzajú vzniku škody vo výške 1,5 milión euro každý rok. Pred zásahom prúdom je okrem toho vďaka projektu chránených celkovo 100 vtákov rôznych druhov.

V rámci aktivity C2 bolo vysadených 550 stromov na úsekoch vedení v celkovej dĺžke 3 km. Cieľom je zvýšiť viditeľnosť vedení (tento účel stromy splnia o pár rokov) tak, aby vtáky pri nadletovaní porastu nadleteli aj susedné vedenie. Výsadba prispeje k zvýšeniu celkovej druhovej rozmanitosti v území a bude vtáctvu slúžiť aj na hniezdenie.

Zlepšenie podmienok na hniezdenie
V spolupráci so spoločnosťou SEPS, a.s. bolo na stožiare elektrických vedení umiestnených 55 búdok pre sokola rároha. Okrem toho bolo 40 hniezd umiestnených na stromy, pre kompenzáciu nedostatku prirodzených hniezd pre sokola rároha a orla kráľovského. V roku 2019 bolo už 8 búdok obsadených vzácnym sokolom rárohom, vyletelo z nich 18 mláďat. Počas projektového obdobia sme (vďaka monitoringu obsadenosti projektových búdok a hniezd) zaznamenali celkovo 254 hniezdení piatich rôznych druhov dravcov.

Starostlivosť o zranené a hendikepované jedince
Táto činnosť bola náplňou aktivity C4. Počas trvania projektu bola profesionálna starostlivosť poskytnutá 2607 jedincom rôznych druhov vtákov. Z nich sa polovicu podarilo vrátiť späť do prírody. UVLF zrekonštruovala jednu veľkú rehabilitačnú stanicu, vďaka čomu vzniklo 5 nových voliér. ŠOP SR postavila dve nové voliéry. Celkovo sme vďaka projektu zlepšili podmienky v 9 záchranných staniciach (1 UVLF a 8 ŠOP SR).

Zlepšenie prístupu k potravným zdrojom
Aktivita C5 zastrešovala vhodný manažment a výrazné zlepšenie podmienok na dvoch lokalitách s výskytom sysľa pasienkového v Chránenom vtáčom území Slovenský kras. Na začiatku projektu bola situácia na oboch lokalitách kritická a horšia, ako v čase prípravy projektu. V Gemerskej Hôrke bola populácia sysľa v roku 2015 na hranici vyhynutia (16 jedincov rozptýlených do niekoľkých miest v rámci lokality) a bez nášho zásahu by pravdepodobne v nasledujúcich 2 - 3 rokoch úplne vymizla. V Hrhove bolo v roku 2015 evidovaných len 75 sysľov, taktiež rozptýlených.

Najprv bolo zabezpečené odstránenie kríkov, náletových drevín, kameňov, teda všetkého, čo bránilo vyhovujúcemu manažmentu - koseniu a paseniu. Celá rozloha vyčisteného územia bola následne, v rámci projektu, obhospodarovaná - projektovým traktorom bolo zabezpečené kosenie a v Hrhove aj pasenie dobytkom, po dohode s miestnym farmárom. Rozloha takto vhodne manažovanej plochy sa každý rok zväčšovala, napokon sme v Hrhove dosiahli 6,6 hektárov biotopu vhodného pre sysľa pasienkového a v Gemerskej Hôrke 4,2 hektárov.

Okrem zabezpečenia vhodného využívania plôch sme tiež sysle intenzívne prikrmovali. Vďaka všetkým opatreniam sa nie len zvýšil počet jedincov, ale podarilo sa prepojiť plochy, na ktorých boli populácie roztrúsené. Navyše sme dosiahli veľmi vysokú úroveň prežitia sysľov po zimnom spánku, keďže sa naň ukladali veľmi dobre vykŕmené.

V roku 2018 sme v Gemerskej Hôrke zaznamenali už 100 jedincov, úroveň prežitia po zimnom spánku bola 89 %. V Hrhove sa populácia pekne rozrástla a na jeseň 2019 sa tu na spánok ukladalo už 1000 jedincov. Najvyššia zaznamenaná úroveň prežitia po zimnom spánku bola 83%.

Pre definovanie spôsobu pokračovania aktivít projektu a jeho výsledkov aj po projektovom období, sme v rámci aktivity F5 vypracovali Plán aktivít po skončení projektu.

 

Príručky a metodiky

Ako priame výstupy projektu boli vypracované dva kľúčové dokumenty.
Prvým je už spomínaná špecializovaná metodika na identifikáciu rizikových úsekov elektrických vedení (aktivita A1). Druhým je "Odborná príručka ochrany vtáctva na nadzemných elektrických vedeniach na Slovensku" (pripravená pod aktivitou E7).

Zlepšenie spolupráce na národnej a medzinárodnej úrovni
Prehĺbenie vzájomného porozumenia a dôvery s cieľovými skupinami je prezentované najmä v rámci aktivity E5, konkrétne v podobe 22 odborných stanovísk, ktoré sme pripravili, 46 stretnutí alebo terénnych kontrol, 9 workshopov a mnoho ďalších spoločných aktivít. Aj vďaka projektu LIFE Energia teraz posudzujú energetické spoločnosti vplyv stavieb a rekonštrukcií na vtáctvo už v štádiu plánovania. Vzájomná spolupráca a dôvera sú teraz omnoho dôležitejšie, ako povinnosti vyplývajúce z legislatívnych predpisov.

Významné výsledky sme dosiahli aj na úrovni medzinárodnej spolupráce (aktivita F3); projektové výstupy boli integrované do strategických dokumentov, týkajúcich sa rozsiahlych oblastí (Dunajsko-karpatský región a pod.). O naše skúsenosti sme sa delili aj v množstve odborných článkov a na desiatkach odborných konferencií. Výsledky projektu tak boli aktívne šírené do celého sveta a v mnohých krajinách okamžite uvedené do praxe. Vytvorili sme silný predpoklad pre pokračovanie spolupráce aj v budúcnosti.

Vďaka projektu bolo vydané špeciálne číslo časopisu Raptor Journal 13/2019 (k dispozícii aj online).

Rast povedomia rôznych cieľových skupín
Takmer 250 tisíc ľudí navštívilo 8 miest, kde bola a je prezentovaná interaktívna výstava "Sedím na vedení a je mi dobre (aktivita E1), vrátane 13 sprievodných podujatí. Pod aktivitou E2 bolo inštalovaných 6 informačných panelov na verejne dostupných miestach, vo vonkajšom prostredí.
Projektová web stránka na adrese www.lifeenergia.sk bola pravidelne aktualizovaná (aktivita E3) a počas projektu na nej pribudlo viac ako 600 článkov.

V rámci aktivity E4 sme organizovali/zúčastnili sa na viac ako 50 podujatiach s vyše 40 tisíc účastníkmi.
Médiám sme výsledky projektu prezentovali prostredníctvom 22 tlačových konferencií a 77 tlačových správ. Zaznamenali sme 897 mediálnych výstupov, z toho 616 online článkov, 129 tlačených výstupov, 103 TV príspevkov, 49 rozhlasových príspevkov.
Projektová Facebook stránka má už takmer 700 fanúšikov. Na Youtube je k dispozícii film "Prelet nad bezpečným miestom", resp. jeho anglická verzia "Flying over a safe place".
Pre posúdenie socio-ekonomického vplyvu projektu bola pod aktivitou D4 vypracovaná štúdia.

Zhrnutie výsledkov projektu je k dispozícii v jednoduchej a prehľadnej forme v Záverečnej správe o výsledkoch projektu (aktivita E6), na stiahnutie tu.

Webadmin

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.