Oznam SK

 

Projekt LIFE Energia sa realizoval v trinástich chránených vtáčích územiach, v období 1.9.2014 – 31.12.2019 a bol zameraný na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov. Projektové stránky sú v súčasnosti aktualizované len na príležitostnej báze.

Priebežné výsledky - september 2016

Napísal(a)  pondelok, 03 október 2016 21:16

 

Bola pripravovaná sumárna správa z 2. etapy monitoringu vedení, spolu so správou za celkový monitoring vedení v rámci aktivity C1. VSD pokračuje v inštalácii prvkov. ZSD objednala prvky a bude ich inštalovať v najbližšom období - C1.

Pokračujeme v inštalácii búdok - C3.

ŠOP SR dokončila inštaláciu prístrešku pre zranené druhy chránených živočíchov v Regionálnom centre ŠOP SR v areáli na Jeséniovej 17, Bratislava - C4.

Sysle boli do polovice septembra prikrmované - C5.

Pokračoval monitoring správania sa vtáctva a efektivity inštalácie odkloňovacích prvkov na úsekoch vedení 22 kV a 110 kV ošetrených odkloňovacími prvkami na východe krajiny v lokalite Turňa nad Bodvou, Kráľovský Chlmec a Nová Vieska pri Bodrogu - D1.

Vyzerá to tak, že sysle sa uložili na zimný spánok - D3.

Veľmi intenzívne sme komunikovali s grafikmi ohľadom prípravy informačnej časti a prípravy fotosteny, realizovali sme obhliadky výstavy a radili sme sa s odborníkmi. Základná konštrukcia výstavy je už postavená, tlačí sa tapeta s grafikou. Súčasťou výstavy budú aj roll-upy, ktoré sme dali vyrobiť po konzultácii s partnermi. Vernisáž výstavy bude 4.10.2016 o 10:00 v priestoroch ministerstva životného prostredia, otvorí ju minister. K výstave sme vybavovali catering, dohadovali podmienky s ministerstvom a partnermi, veľká časť práce bola venovaná hľadaniu priestorov a kontaktovaniu múzeí, centier a podobne, kde výstavu umiestnime následne - E1.

Na web stránke bol v kategórii Aktuality publikovaný 1 článok o výbere víťazných prvkov pre ochranu vtáctva na západnom Slovensku. V časti Fotografie sme zverejnili fotoblog z filmu Putovanie vtákov, ktorý sa venoval migrácii - E3.

Článok o výsledkoch sociologického prieskumu sme poslali Tímu komunikácie Neemo na zverejnenie na stránke programu LIFE, bol zverejnený tu.
O projekte sme pravidelne informovali na Facebook stránke a v pravidelnom mesačnom Spravodaji Ochrany dravcov na Slovensku. V spolupráci s Ministerstvom životného prostredia pripravujeme tlačovú konferenciu, ktorá sa bude konať počas vernisáže výstavy začiatkom októbra. Dali sme vyrobiť tričká, nálepky a kalendár. S ministerstvom sme pripravili pozvánku na vernisáž výstavy a tlačovú správu pri tejto príležitosti, ktorá bude počas vernisáže poskytnuté médiám.Pripravili sme článok pre konferenciu Zóologia 2016, s názvom Vysoká cena za pohodlie alebo rizikovosť elektrických vedení pre voľne žijúce druhy vtákov. Príspevok bude prezentovaný na konferencii v novembri.

28.9.2016 sa konalo tretie stretnutie Riadiacej Rady projektu v Banskej Bystrici - F2.

 

Lucia Deutschová

manažérka projektu

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.