Oznam SK

 

Projekt LIFE Energia sa realizoval v trinástich chránených vtáčích územiach, v období 1.9.2014 – 31.12.2019 a bol zameraný na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov. Projektové stránky sú v súčasnosti aktualizované len na príležitostnej báze.

Priebežné výsledky - marec 2017

Napísal(a)  pondelok, 10 apríl 2017 13:52

Pokračuje inštalácia zviditeľňovacích prvkov – C1.

 

Bola realizovaná kontrola výsadby pri obci Bodza a Lipové a farebné označovanie oporných drevených kolov výsadby. Počas kontroly neboli zistené žiadne poškodenia alebo krádež na stromoch/oporných drevených koloch. Dňa 4.3 a 5.3. 2017 bola realizovaná výsadba stromov v lokalite pri Jakubovských rybníkoch. Výsadba stromov bola v rámci aktivity C2 splnená a ukončená. Všetkých 550 stromov bolo vysadených – C2.

 

V Gemerskej Hôrke prebieha čistenie plochy od kríkov aj prikrmovanie, v Hrhove prikrmujeme – C5.

 

Pokračuje monitoring úsekov 22 aj 110 kV vedení, na ktorých boli umiestnené zviditeľňovacie prvky. Počas dní 11-12.3.2017 bolo realizované školenie pre mapovateľov. Cieľom školenia bolo spoločne prebrať manuál pre monitoring v rámci D1, predstaviť jeho jednotlivé časti a realizovať terénny monitoring. Doškolenie ďalších troch mapovateľov bolo realizované dňa 27.3.2017 v Nitre – D1.

 

Zahájili sme monitoring obsadenosti hniezd a búdok. Najviac búdok je obsadených sokolom myšiarom, zatiaľ 7 projektových búdok je obsadených sokolom rárohom. Hniezda sú zatiaľ obsadené výrom – D2.

 

Gemerská Hôrka aj Hrhov zameriavanie aktívnych nôr - sysle sa stále budia, s oteplením, ktoré prišlo, očakávame prebudenie všetkých sysľov – D3.

 

Výstava bola v marci vo Vedeckom parku UK. V nedeľu 2. apríla sa bude presúvať do obchodného centra Centro v Nitre s niekoľkotisícovou dennou návštevou. Na 380 základných a stredných škôl a 2 univerzity v nitrianskom regióne bola zaslaná pozvánka na výstavu v Nitre – E1.

 

Publikovali sme dve tlačové správy - o jarnej migrácii a sysľoch na projektových lokalitách. Výsledky z projektovej lokality na Hrhove si prišla natočiť RTVS. Na výsadbu stromov v Jakubove sme pozvali médiá, pozvanie prijala RTVS. Zaznamenali sme 28 mediálnych výstupov, z toho 24 v online forme, 3 správy v tlači a 1 v TV. Pripravili sme článok o výsadbe a projektových aktivitách pre Európsku Komisiu, v poradí už siedmy článok bol publikovaný tu.


Aktualizovali sme scenár filmu, spripomienkovali prvý návrh filmu a absolvovali stretnutie s filmárom. Dohodli sme natočenie ďalších potrebných záberov. Projektové lišty boli aktualizované tak, aby sme zohľadnili nové logá partnerov.O aktivitách projektu sme pravidelne informovali na webovej a Facebook stránke projektu, ako aj v Spravodaji Ochrany dravcov na Slovensku. Poskytli sme rozhovor pre časopis Danube Inside o našom projekte – E4.

Lucia Deutschová

manažérka projektu

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.