Oznam SK

 

Projekt LIFE Energia sa realizoval v trinástich chránených vtáčích územiach, v období 1.9.2014 – 31.12.2019 a bol zameraný na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov. Projektové stránky sú v súčasnosti aktualizované len na príležitostnej báze.

Prečo niektoré vtáky sedia na drôtoch a iné zabije elektrina?

Napísal(a)  Tomáš Veselovský utorok, 10 január 2017 20:41

Poznáte to, koľkokrát v detstve ste počuli vetu: „Nepchaj tie nožničky do zásuvky!“ Odmalička nám bol vštepovaný rešpekt pred elektrickou energiou. Elektrina dokáže veľké divy, roztočiť obrovský kolotoč aj rozžiariť maličkú žiarovku. Do našich domácností denne putuje pavučinou tisícok kilometrov elektrických vedení.

Vtáci ochotne využívajú túto pavučinu káblov a stĺpov ako rozhľadne v krajine, kde rastie málo solitérnych stromov. Ale zamysleli ste sa niekedy nad tým, ako je možné, že vtákov sediacich na vedení elektrina nezraní? Prezradíme vám toto vtáčie tajomstvo.

Elektrický prúd, podobne ako voda, tečie cestou menšieho odporu. Pozorný pozorovateľ si všimne, že vtáci sedia iba na jednom kábli. V tomto momente im nič nehrozí. Ich telom síce preteká elektrický prúd, ale je nepatrný. Telo vtákov má väčší odpor než odpor ocele, z ktorej je vyrobené vedenie.

Nebezpečenstvo nastáva pri letových manévroch. V prípade, že sa dotknú krídlom druhého kábla alebo kovovej konštrukcie stĺpu, ktorá je „uzemnená“, vytvoria elektrický obvod. V tomto momente elektrický prúd našiel novú cestu najmenšieho odporu, priamo cez telo vtákov a spáli ich. Najviac nebezpečné sú konštrukcie 22 kV vedení (na obrázkoch nižšie).

1    

Obr. 1: Neošetrený stĺp 22 kV vedenia predstavuje smrteľné nebezpečenstvo pre vtáky.

2    

Obr. 2: Na stĺpy sa montujú tzv. ekochráničky, ktoré zabraňujú vtákom v kontakte s drôtmi a kovovou konštrukciou stĺpu. (Foto: Jaromír Schneider ml.) 

3  

Obr. 3: Bezpečné bidlo (Foto: Ervín Hapl) 

V teréne sme mnohokrát našli takýchto nešťastníkov. Tí šťastnejší prežijú a dostanú sa do niektorej z rehabilitačných staníc – napríklad tých, ktoré sme zrekonštruovali, alebo zlepšili podmienky v rámci nášho projektu LIFE Energia.

Aby k takýmto nešťastným prípadom nedochádzalo, už viac ako 20 rokov uplatňujú všetky zodpovedné energetické spoločnosti opatrenia na ochranu vtáctva. Na stĺpy sa montujú zábrany, ktoré zabraňujú vtákom sadnúť si na stĺp, alebo chráničky, brániace pri nešikovnom letovom manévri spojiť krídlami dva elektrické vodiče. Na ochranu vtáctva sa tiež využívajú viaceré iné spôsoby zakrytia nebezpečných častí konštrukcie, alebo sa použijú také konzoly stĺpov, ktoré sú bezpečné bez nutnosti ďalších prvkov.

Výsledok posúďte sami:

Obr 4 

 

Obr. 4: Takzvaný klobúk – kryt na izolátor, ktorý vďaka svojej priehľadnosti umožňuje technickým pracovníkom energetík dostatočnú úroveň kontroly stavu vedenia. 

Obr 5 

 

Obr. 5: Izolačný kryt, aby bola preponka bezpečná. 

Obr 6

 

Obr 6: Bezpečná konzola bez nutnosti ďalších opatrení 

Nabudúce vám prezradíme, čo je ľudskému oku ukryté, ale vtáčiemu nie...

Viac na tému Vtáky a elektrina sa dočítate tu.

partneri