Oznam SK

 

Projekt LIFE Energia sa realizoval v trinástich chránených vtáčích územiach, v období 1.9.2014 – 31.12.2019 a bol zameraný na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov. Projektové stránky sú v súčasnosti aktualizované len na príležitostnej báze.

Prečo vtáky nezostanú „doma“, ale migrujú, prelietajú, presúvajú sa?

Napísal(a)  Tomáš Veselovský utorok, 14 február 2017 10:13

 

 

Viete napríklad, čo majú spoločné penice a Krištof Kolumbus? Nie? Tak čítajte ďalej :-)

Zima, príšerná zima. Veľa snehu. Žiadny hmyz, žiadne semená. Dôvody, prečo množstvo vtáčích druhov dočasne opúšťa našu zemepisnú šírku a vydáva sa na dlhú a nesmierne nebezpečnú cestu na juh. Ľudia po stáročia vnímali toto úchvatné divadlo. Tisíce vtákov prelietavali ponad ich hlavy. O migrácii vtákov sa šírili rôzne mýty. Dlhé storočia ľudia verili, že lastovičky zimujú v bahne. V jesennom období ich videli tisíce v blízkosti mokradí a zrazu sa stratili. Kam zmizli? Zavŕtali sa do bahna a na jar, keď sa voda roztopila, opäť vyleteli. Našťastie odvtedy sa poznanie aj vďaka záujmu ornitológov, posunulo výrazne dopredu.


A čože majú spoločné penice a Krištof Kolumbus? Pri svojich cestách do ďalekých krajín sa orientujú podľa hviezd. Prvýkrát túto myšlienku potvrdil nemecký ornitológ F. Sauer v roku 1956. Zistil, že penice sa orientujú podľa Polárky - hviezdy, ktorá sa na zdanlivo otáčavej oblohe pohybuje najmenej.


Vtáci majú aj ďalšie zaujímavé schopnosti , ktoré uplatňujú pri orientácii. Napríklad sovy dokážu uloviť korisť v úplnej tme. Na začiatku 20. storočia sa ornitológovia domnievali, že im to umožňuje ultrazvuk (podobne ako u netopierov). Pri jednoduchom experimente, kde nechali sovu preletieť tunelom s kartónovými prekážkami, tento predpoklad vyvrátili. Sova sa nedokázala prekážkam vyhnúť a narazila do nich. Keby mala schopnosť echolokácie (používania ultrazvuku pri orientácii), tak by sa im vyhla. Až o 40 rokov neskôr R.S. Payne pri pokusoch zistil, ako sovy dokážu nájsť korisť aj v úplnej tme. Môže za to sluch. Ale nie hocijaký! Sovy majú asymetricky uložené ušné otvory. Jeden vyššie, druhý nižšie. Zvuk sa v rovnakom čase nedostane do oboch uší. Vďaka tomuto časovému rozdielu vo zvukových impulzoch, dokážu určiť nielen polohu, ale aj smer pohybujúceho sa hraboša. Svoju korisť dokážu lokalizovať aj pod nízkou snehovou pokrývkou, ako dokazuje aj toto

.

 

Aj tie najlepšie zmysly môžu byť oklamané. Migračné trasy vtákov sme popretkávali najrôznejšími prekážkami, ktorým nie je jednoduché sa vyhnúť . Presklené steny, ploty, drôty elektrického vedenia... Vidíme to denno-denne. Vtáci, ktorí narazili na prekážku vybudovanú človekom. Ročne ich uhynú milióny. Aby sme takýmto prípadom predišli, potrebujeme ošetriť nebezpečné prekážky. Na presklené steny nalepíme fólie, k plotom vysádzame kríky a na drôty elektrického vedenia pripevňujeme špeciálne reflexné prvky. Presne tak, ako je to v prípade projektu Life Energia. Reflexné prvky, ako napríklad FireFly, dokážu počas dňa akumulovať slnečnú energiu. Túto energiu po západe Slnka emitujú do 12 hodín vo forme svetla. Včas upozornia vtákov na prekážku, vďaka čomu elektrické vedenie nadletia aj pri zhoršenej viditeľnosti.


A že tento spôsob funguje potvrdzujú nielen naše skúsenosti, ale aj príklady zo zahraničia -

z Veľkej Británie.

Ukážky prvkov, ktoré sa inštalujú na elektrické vedenia:

partneri