Oznam SK

 

Projekt LIFE Energia sa realizoval v trinástich chránených vtáčích územiach, v období 1.9.2014 – 31.12.2019 a bol zameraný na ochranu desiatich prioritných druhov vtákov. Projektové stránky sú v súčasnosti aktualizované len na príležitostnej báze.

Priebežné výsledky - jún 2017

Napísal(a)  štvrtok, 06 júl 2017 10:27

 

Pokračuje inštalácia prvkov na západnom (oblasť Záhoria) aj východnom Slovensku - C1.

Na lokalite Bodza a Lipové boli realizované viaceré kontroly stromov a oporných drevených kolov. Priebežne bol kontrolovaný stav výsadby, ujatosť drevín vo všetkých lokalitách. Zo strany dodávateľa boli viacnásobne realizované údržby stromov (kontrola upevnenia tubusov a polievanie). V lokalite výsadby Lipové bola inštalovaná informačná tabuľa týkajúca sa účelu výsady, problematiky nárazov a projektu LIFE Energia. Ďalšie dve tabule budú inštalované v krátkej dobe aj v lokalite Bodza a Jakubov - C2.


Kosenie pokračovalo na oboch lokalitách – Hrhove aj Gemerskej Hôrke. V oboch prípadoch sa opäť seno nepodarilo pre dažde usušiť a využilo sa na tvorbu úkrytov pre plazy. Na oboch lokalitách sa naďalej realizuje aj prikrmovanie - C5.

 

Všetky ošetrené úseky sú pravidelne kontrolované prostredníctvom monitoringu efektivity inštalácie odkloňovacích prvkov v zmysle manuálu pre aktivitu D1.

 

Pokračujú kontroly obsadenosti hniezd a podložiek, ako aj monitoring populácie orla kráľovského a sokola rároha - D2.

 

Silné dažde začiatkom júna zasiahli obidve lokality, boli pozorované dospelé jedince utekajúce z vyplavených dier, tak isto dve mláďatá, ktoré sa podarilo odchytiť, vysušiť, nakŕmiť a vypustiť po tom, ako dažde ustali. Populácia sa spamätáva z nepriazne počasia iba pomaly, konečný výsledok (počet jedincov, ktoré prežili a mláďat) bude známy neskôr - D3.


Výstava bola počas júna v Košiciach. V metropole východu sa výstava prezentuje v dosiaľ najväčšom rozsahu - okrem samotnej fotosteny sú súčasťou výstavy aj vitríny prezentujúce aktivity projektu a exponáty vtákov. 26. júna sa uskutočnila diskusia „Vták na drôte? Prečo nie, keď je to bezpečné?“ Medzi diskutujúcimi boli zástupcovia VSD, UVLF a Ochrany dravcov na Slovensku. Výstava sa presúva do Piešťan, kde bude 4. júla vernisáž a počas letných prázdnin niekoľko ďalších podujatí pod názvom letná Vtáčia Akadémia. V Piešťanoch bude výstava do 26. augusta. Od 26. augusta bude výstava umiestnená v Chemicko-technologickej fakulte STU vo vestibule - E1.


Ako sprievodná akcia výstavy vo VSM v Košiciach bola ešte v máji vyhlásená súťaž pre školskú mládež s atraktívnou výhrou pre celú triedu (exkurzia na Klinike UVLF Košice, kde sa ošetrujú jedince vtákov) s cieľom motivovať k aktívnej návšteve výstavy, pozvánka na výstavu spolu s propozíciami súťaže bola zaslaná na 300 základných a 100 stredných škôl v KE regióne. V spolupráci s projektovým partnerom – UVLF Košice sa dňa 28.6.2017 uskutočnila exkurzia žiakov zo ZŠ Starozagorská ul. Košice (výherca súťaže Sedíme na vedení a vyhráme) na Klinike vtákov, exotických a voľne žijúcich zvierat s reálnymi ukážkami ošetrovania zranených vtákov. Informácia o exkurzii bude publikovaná na web stránke projektu ako článok aj s fotografiami - E1/D4.


Na Youtube profile projektu pribudlo nové video o krúžkovaní vtákov ako pozvánka na letnú Vtáčiu Akadémiu v Piešťanoch. Publikovali sme tri tlačové správy – jednu k záchrane vypadnutého mláďatka orla kráľovského, ktoré je umiestnené v stanici finančne podporenej projektom LIFE Energia, ďalšiu k diskusii v Košiciach a poslednú júnovú k letnej Vtáčej Akadémii v Piešťanoch. Zaznamenali sme 12 mediálnych výstupov, z toho 6 v online forme, 2 printy, 2 výstupy v rádiu a 2 v TV, z toho jeden živý vstup v Ranných správach RTVS k diskusii (od 32. minúty tu). O aktivitách projektu sme pravidelne informovali na webovej a Facebook stránke projektu, ako aj v Spravodaji Ochrany dravcov na Slovensku - E4.

2. júna sme prezentovali projekt LIFE Energia, projektovú výsadbu a problematiku nárazov vtákov do vedenia pre žiakov ZŠ v obci Imeľ a obyvateľov obce Lipové. Pravidelne komunikujeme so zástupcom firmy Green Oasis ku starostlivosti o stromy a starostkou obce Lipové - E5.

28.-30.6. sme sa zúčastnili stretnutia partnerov programu Danube Parks Connected v Chorvátsku a podelili sa o výsledky nášho projektu. Predmetom stretnutia bola diskusia o možnostiach medzinárodného využitia výsledkov projektu LIFE Energia. 22.6. sme sa zúčastnili podujatia LIFE Info Day, kde sme boli pozvaní v rámci diskusie na tému odovzdávania skúseností s úspešnou realizáciou projektu LIFE - F3.


Úvodná foto: syseľ pasienkový - zachránené mláďa (Ervín Hapl)

 

 

Lucia Deutschová

manažérka projektu

E-mail Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.